Spring naar inhoud

Veel gestelde vragen

Waarom is hydrotherapie goed voor mijn hond?

Net als voor mensen is zwemmen ook heel gezond voor de hond. Het onbelast bewegen in het water is fijn voor bijvoorbeeld honden met artrose of heupdysplasie (HD), maar ook voor werkhonden (geleide honden, speurhonden) en honden die voor de sport gebruikt worden is zwemmen een goede manier om in topconditie te blijven.

Eén minuut zwemmen staat gelijk aan twee kilometer lopen!

Als revalidatie na een trauma of operatie is zwemmen ook heel goed. Het zorgt voor spieropbouw en helpt de conditie weer op te bouwen.

Hoe lang duurt een hydrotherapie zwemsessie?

Een zwemsessie duurt ongeveer een half uur. Hierin wordt de hond gedoucht, wordt er gezwommen, weer gedoucht en afgedroogd. Een volledig half uur zwemmen zou veel te lang zijn voor de hond (dit staat gelijk met 60 km lopen..).

We kijken naar de conditie van de hond en passen daar de zwemsessie op aan. Er wordt nooit langer dan enige minuten achter elkaar gezwommen, daarna rust de hond in het water

Wat gebeurt er tijdens een hydrotherapie zwemsessie?

Voor elke hond wordt een individueel oefenschema opgesteld dat gebaseerd is op de behoefte van deze hond. Als het nodig is zal er een extra therapeut in het water komen om de hond te begeleiden. Dit is afhankelijk van het soort letsel.

Door middel van spelen in het water wordt ervoor gezorgd dat de hond de juiste bewegingen maakt in het bad en voorkomen we dat de hond zichzelf schade toebrengt of overbelast wordt.

Moet ik eerst met mijn hond naar de dierenarts voordat hij kan komen zwemmen?

Ja! Wij werken alleen met een hond als we een verwijsbrief of toestemming hebben van de dierenarts. Een op het oog gezonde hond kan een onderliggend gezondheidsprobleem hebben dat wij vanaf de buitenkant niet kunnen zien. Dit kan zijn een hartruis, longproblemen of bijvoorbeeld epilepsie. Als wij niet weten dat de hond zo'n onderliggend probleem heeft dan kunnen we daar geen rekening mee houden en kan een zwemsessie wel eens een hele verkeerde kant op gaan. Dit willen we natuurlijk voorkomen!

De dierenarts wordt na een verwijzing altijd door ons op de hoogte gehouden van de voortgang van de hydrotherapie. Als wij het idee hebben dat de hydrotherapie niet het gewenste effect heeft, of er zijn andere zorgen dan zullen wij altijd terugverwijzen naar de dierenarts.

Hoe snel mag mijn hond zwemmen na een operatie?

Meestal kan hydrotherapie na een dag of 10 beginnen (zodra de wonden genezen zijn) maar uitsluitend op aanbeveling van de behandelende dierenarts.

Kan mijn hond leren zwemmen?

In principe kan iedere hond zwemmen. Er zijn echter honden die het echt niet leuk vinden of zelfs bang zijn en blijven. Wij zullen met veel geduld, aanmoediging en beloning proberen de hond te leren dat zwemmen leuk is. Mocht echter na een aantal sessies blijken dat de hond het niet leuk blijft vinden dan zullen we in het belang van de hond stoppen met zwemmen. Het geestelijk welzijn van de hond staat dan voorop.

Zijn er aandoeningen waarbij mijn hond niet mag zwemmen?
  • bij huidaandoeningen of open wonden
  • bij oorontsteking
  • bij loopsheid van de teef (de reuen die na haar komen worden onhandelbaar).
Mag mijn hond eten voor het zwemmen?

De hond mag tot 3 uur voor het zwemmen niet eten. Dit ter voorkoming van een maagkanteling. De hond mag wel drinken.

Mag de hond uitgelaten worden voor het zwemmen?

Ja, maar de hond moet zich voor het zwemmen niet teveel inspannen. Dus rustiger aan dan gewoonlijk.

Stuur een bericht...
1
Stuur een app voor meer informatie
Hallo, kan ik u helpen?